טיפול רגשי – נפשי


גישת ההתמקדות רואה בכל אדם יצור שלם, הוליסטי, המורכב מגוף ומנפש והטומן בחובו פוטנציאל ריפוי טבעי לצד כושר תפקוד ואפשרות אמיתית להגשמה עצמית. שיטות טיפול רבות בעידן הנוכחי שואפות להקל על האדם בהתמודדותו עם אתגרים ומשברים ותוך כך לסייע לו להגיע לאיזון ולריפוי נפשי ורגש. טיפול רגשי-נפשי מוכר בשפה המקצועית בשם 'פסיכותרפיה': "פסיכו" – נפש; "תרפיה" טיפול. בגישה זו הגוף והנפש נמצאים במערכת יחסים הדוקה המשפיעה על איכות תפקודו של האדם בזמן משבר רגשי-נפשי.

תרפיה מכוונת התמקדות היא גישה המבוססת על עקרונות שפיתח הפילוסוף ג'נדלין, על תורתו של קרל רוג'רס (האדם במרכז) ועל מחקרים רבים שהתעמקו בשאלה מה באמת עוזר לאדם לחוות הקלה וריפוי בטיפול רגשי-נפשי. מחקרים אלו מצאו שמקדם הריפוי המשמעותי דווקא לא טמון בסוג הטיפול, הגישה או הידע המקצועי שלהמטפל אלא איך פעל המטופל בזמן המפגש: מטופל שדיבר על…הבעיה, נשאר תקוע בה ואילו זה שחווה את הבעיה תוך כדי הטיפול, וביצע מספר הפסקות שקט לבדוק מה קורה בחוויה שלו ב'כאן ועכשיו', אפשר לתהליך הריפוי להתקדם.

נמצא שהיכולת לעבור ממחשבות ודיבורים אל ממד פיזי, המאפשר להרגיש את החוויה בגוף ולשתף את התחושות שעולות בו – מביאה לרווחה פיזית. אך ההתמקדות אינה נעצרת כאן: במהלך הטיפול הרגשי-נפשי נוצרת תנועה פנימית משמעותית ומתחולל שינוי אורגני-מולקולרי בחוויה ובזיכרון שלה. מרגע שהחוויה השתנתה, יכול המטופל, מעבר לרווחה הנקודתית שנוצרה, להתקדם לעבר שינויים נוספים וגדילה עצמית. עוד על המחקר והמסקנות המרתקות אפשר למצוא בהסבר על גישת ההתמקדות.

איך זה עובד

תהליך ההתמקדות בטיפול רגשי-נפשי נפתח בשאלה בסיסית הסוללת את הדרך לריפוי: כיצד חווה הגוף בעיה, מחשבה, רגש, או התנהגות כלשהן.

בתהליך זה המטופל והמטפל משלבים ידיים וניגשים לפתור בצוות את הבעיות שמציג המטופל בטיפול הרגשי-נפשי בהתמקדות המטופל לומד לא לחשוש ו/או להילחץ מה"אורחים" המזדמנים: פחד, לחץ, חרדה, מועקה ורגשות שליליים נוספים. במהלך הטיפול הוא מקבל ידע ומשכלל את המיומניות הנדרשות לזיהוי "אורחים" אלו. בנוסף הוא לומד כיצד "לקרוא" את המסר שמעביר לו כל אורח, להבין את המשמעות וליישם באומץ צעדים קטנים ומשמעותיים בדרך לריפוי.

המטפל בתהליך ההתמקדות מקשיב למטופל ולתחושותיו, מתוך ידיעה שהמטופל וחוכמת הגוף שלו יודעים מה "נכון" עבורם בכל שלב של הטיפול הרגשי-נפשי. המטפל הוא בחזקת המאפשר והוא "מיילד" את צעדי הריפוי הקיימים אצל המטופל באמצעות התחושה המורגשת (Felt Sense). במקביל, המטפל מזמין את המטופל להביא למודעות גם את החוויות החיוביות ומכאן להעצים את תחושת המסוגלות שלו במגוון תחומים בחיי היומיום.


נושאים מרכזיים בטיפול – בדרך לרווחה פיזית ונפשית

  • שכלול מיומנות "פינוי מרחב" – להשגת רווחה פיזית
  • כיצד לחיות עם קשיים וכאבים – מבלי להיזקק לביקורת עצמית
  • יישום עקרונות הריפוי העצמי: הכלה, אמפתיה וחמלה
  • ויסות הלחץ/חרדה/פחד/עצב – מגוון טכניקות
  • זיהוי וטיפוח המשאבים האישיים לקידום ריפוי עצמי

 

להקשיב לגוף. להבין את הנפש!

© Copyright המרכז הישראלי להתמקדות - בלהה פרולינגר 052-2591245 עצמאות פרלשטיין 052-3944244