התמקדות על חלומות ופירושם


תרגום חופשי למאמר מאת פרופסור יוג'ין ג'נדלין בספרו "תן לגופך לפרש את החלום" 

חלומות הינם בעלי משמעות לחולם משתי סיבות מרכזיות:

1. כל מה שרחוק מתודעת הקליינט , אינו זמין לעבודה בתהליך. עם זאת, אם נושאים כלשהם באים בחלום הם מיד הופכים להיות זמינים.
2. חלומות מתרגמים את בעייתו של האדם לדימויים. במהות הדימוי נמצאת אנרגיית חיים שנעה קדימה לקראת פתרון.
חלומות באים מהרובד העמוק, הלא מודע של החולם. אם המטפל כופה על חלקים מהלא מודע לעלות מעלה, זה יכול לגרום לקליינט תחושה של דיס אוריינטציה. בביטחון ניתן לומר שזה לא יהיה הצעד הנכון הבא מתוך התהליך הטבעי של ריפוי מן הפנים.
התנסות לא מכילה בתוכה עובדות קבועות שניתן להעלות אותם למעלה אחד אחד. אין תכנים מופרדים בפנים. התנסות היא מרקם אחד מחובר. כל זיכרון, אירוע או רגש הוא חלק מתהליך ההתנסות הפנימי הנסתר מן העין, הכולל בתוכו גם את האחרים. כל צעד הוא בסיס ומניע של הצעד הבא, עד שהצעד הבא נגלה לעין. אם המטופל לא זמין לחומר שבתת המודע מבחינת המוכנות והבשלות שלו אין דרך להשתמש בחומרים אלו. אם מעלים מהעומק חומרים זה יכול לדלג על שלבים משמעותיים. צעדים באים על סף ההתנסות של הקליינט והם צריכים לבוא בסדר הפנימי שלהם.
חלום מטבעו הוא לא משהו שחפרו אותו מהעומק. הוא מופיע דרך האורגניזם של הקליינט בלילה שבו הוא מצוי על סף המודעות והבשלות להופעת החלום. הוא מכיל את הצעד הבא בשביל הקליינט אם נשכיל לאפשר תהליך מתוך הפנים המוסתר של החלום.
בדגש על המילים "מתוך החלום". מה שהחלום מזמין כצעד הבא הוא לא מה שמערך תיאורטי של פירושים רואה בחלום. התחושה המורגשת (שמגיבה לחלום השלם או לחלקיו), היא זו הטומנת בחובה את הצעד הבא שהחלום מכוון אליו.

צעדים והכנות לפתרון חלומות

1. לאהוב את החלום- חשוב מאוד בהתחלה לעזור לקליינטים ליצור מערכת יחסים טובה עם החלומות שלהם. לעיתים, הם חשים שהחלומות הם מוזרים וזה מפחיד אותם. המטפל יכול לסייע לקליינט לאהוב את החלום, אם נסובב אותו בדרך זו או אחרת ונעריץ את היצירתיות שבו. אם נעריץ את המורכבות ועושר הפרטים הייחודי שבחלום, נוכל לבטא את הפליאה ממנו.
אני אומר: " האין החלומות מופלאים?!"
"בודאי לא היית יכול להמציא משהו כזה, גם אם רצית…"
כשדרך ההתייחסות לחלום משתנה מפחד לסקרנות, התעניינות וקבלה, זה משנה גם את הדרך שבה הקליינט חווה את עצמו.
החלום של הקליינט לא צריך להיות מפורש. ובהדגשה, שום חלום ספציפי לא צריך להיות מפורש כי חלומות נחלמים כל לילה. ההנאה, הגילוי ועבודה על חלום מאפשרים ומזרזים תובנה, יותר מניסיון לכפות פרשנות כזו או אחרת.
2. מרחב אישי – יש לאפשר לקליינט פאוזה ושקט כדי שהוא יוכל לבדוק עם הפנים את תחושות הגוף המשמעותיות המגיעות בהקשר לחלום או לחלקיו. איננו מסיקים מסקנות מחלום אלא אם כן חוכמת הגוף מעורבת בתהליך.
3. שאילת שאלות- תיאוריות שונות על חלומות ותפקידם בחיי אדם, הובילו לפרשנויות שונות. מנקודת המבט של תהליך חוויתי, פירושים שונים הם רק היפותזות. נוכל להשתמש בכל התיאוריות כמקור לשאלת שאלות כהיפותזות.

בעבודה עם חלומות אנחנו מבקשים מהקליינט לשאול את השאלה בפנים ולכוונה אל התחושה המורגשת שם.

חשוב ביותר לזכור שעוד לפני שנשאל איזושהי שאלה, יש לבדוק עם הקליינט האם הוא מזהה וחווה, בכאן ועכשיו, תחושה מורגשת לחלום או לחלקו. חווית התחושה המורגשת היא כולית, לכן כל חלק מהחלום הוא לא דימוי אסוציאטיבי ומופרד. מתוך התחושה המורגשת יש תנועה קדימה. כל חלק מהחלום יכול לייצר תחושה מורגשת ייחודית. ברגע שזה מגיע יש לזה חיים משל עצמו. רק התפתחות ותנועה קדימה של תחושה מורגשת יכולה להיחשב לפירוש מוצלח. פרויד טען שהחלום מכיל חלקים נפרדים, שלכל אחד מהם עוד הרבה אסוציאציות. פרויד ראה בדרך כלל את שאריות היום כסיבות להופעת החלומות. בשביל יונג החלום הינו דרמה אחת עם עלילה, גיבורים מקום ותפאורה.
בתרפיה התנסותית אנו מוצאים שניתן להשתמש בשתי גישות אלו.

אנחנו שואלים שאלות פתוחות:

"איזו תחושה יש לך עכשיו בהקשר לכל החלום?"…
"מה עשית ביום שלפני החלום ומה חווית בתוכך ?"….
כשהקליינט מביא תחושה מורגשת לאיזה חלק של החלום אז נשאל: "מה בחייך מרגיש כך?" "לאיזה חלק של חייך יש אותה איכות?" זו הדרך שאסוציאציה יכולה להביא להתייחסות אל חלום שלם. אם דבר לא בא אין צורך להמשיך לדחוף לכוון. אנחנו יכולים לקחת את האלמנטים של התיאוריה של יונג, של סיפור ולשאול על המקום הפיזי הדמויות והעלילה. אין סדר מסוים להתחלה. אני מציע שהמקום והתפאורה הם הבטוחים ולכן ניתן לשאול על זה קודם.
שאלות ביחס למקום: "המקום בחלום האם זה היה בפנים או בחוץ?"
אם התשובה בחדר, השאלה הבאה: "האם תוכל לחוש את המערך הפנימי של החדר?"
"איפה החלונות"…
ואז עושים את ההתמקדות- מזמינים את התחושה המורגשת. "קח את תשומת ליבך פנימה אל הגוף והזמן תחושה מורגשת לחדר"
"איפה בחייך, אי פעם היה חדר כמו זה?" אם הקליינט ידבר רק על דלת של החדר נזמין אותו לחוות את התחושה המורגשת של הדלת, ואיפה בחייו הוא פגש דלת כזו.
שאלות על הגיבורים: "נסה לחוש את התחושה המורגשת שהדמות הזו נותנת לך"
"איזה שם תואר או משפט יאפיין את האיכות המורגשת של הדמות הזו"…
"אם זה היה חלק ממך, אולי חלק שאתה לא מכיר אותו כל כך טוב, איזה חלק שלך זה יכול להיות?"..
"האם אתה יכול לחוות את החלק הזה בתוך גופך?"..
אם משהו בא, השאלה הבאה תהיה – תבדוק אם התייחסות שלך אל החלק הפנימי הזה , הלא ידוע לך, דומה גם להתייחסות שלך אל הדמות/עצם/בעל חיים הזה בחלום…"

להרבה שאלות לא נקבל תשובה. חלק מהשאלות מובילות לאסוציאציות ורגשות חשובים, הם נערמים… ואיננו משערים לגביהם דבר. עם הזמן אחת מהשאלות תפתח את החוויה למשהו עמוק. אם הקליינט לא ידע קודם מאום על החלום, עכשיו הוא יודע ללא ספק, לפחות אספקט אחד של חייו שהחלום סיפר לו עליו. אותו חלק של החלום והבעיה של הקליינט בחייו הם אותה תחושה מורגשת. חלקים אחרים של החלום הופכים פתאום לבעלי משמעות גם כן. לעיתים הקליינט ירצה לסיים את עבודת החלום שם. הנאה מהחלום זה כבר הישג בפני עצמו.

 שלבים למציאת הצעד הבא:

"עזרה" מהחלום: "איסוף אנרגיה תומכת"

לפני שמתמודדים עם נושא רגש, כדאי לחפש "עזרה" מהחלום. יש דימויים וסמלים שלא מייצגים את הבעיה; הם מתארים משהו שמביא אנרגיה חיובית אותה כדאי לזהות ולעבוד איתה לפני שניגשים לבעיה. אם "העזרה" מגלה את עצמה, זה יעשה את הגוף חזק ובמצב מוכן יותר להתמודד עם הבעיה שהחלום מתכוון אליו. אל לנו לחפש מתוך ידיעה שעזרה זו נמצאת בתוך בחלום. אנחנו הולכים ישירות לחוויות הגוף של הקליינט. אנחנו מבקשים מהחולם לחוש את האיכות של החיה בחלום, הילד, החפץ, נעץ, אדם אהוב, אבן יקרה או פעילות מסוימת. ניתן למצוא "עזרה" בכל אובייקט בחלום.  אסוציאציות לאובייקטים אילו יכולים גם כן להתגלות כ"עזרה".
"עזרה" מוגדרת  ככל דבר שמביא אנרגיה חדשה ומשחררת, איכות פיסית בגוף שאיכותה מורגשת כטובה.  אנחנו רוצים שאובייקטים אילו ואיכות האנרגיה שהם מייצרים יהיו איתנו כאשר אנחנו נגשים להתמודד עם נושא רגיש בחלום.

דוגמה:
החולם סיפר על  סירה בחלום.
שאלה: "מהי סירה בשבילך? מתי היית פעם אחרונה  בסירה?
קליינט: "כשהייתי קטן נהגנו לשוט ברפסודה…
שאלה: "איך זה היה בשבילך?"
קליינט: "זה היה מופלא!"

כיצד ניתן להפוך את הנגטיבי/החולה בחלום ל"טבעי" והבריא  

לעיתים  בחלום מתגלה משהו שבמהותו יכול לשמש כ"עזרה" ובפועל הוא מופיע בחלום כמשהו מוזר, קשה ומאד מאיים על החולם. לדוגמה, חיה שבחלום מתנהגת בדרכים לא טבעיות, יכול להיות כפי שהחולם מתייחס אל עצמו בחיי היום יום. גם אם החולם מכיר בזאת או לא, המקשיב יכול לאפשר עבודה עם החיה הזו כך שהמהות הטבעית שלה תתגלה לחולם.
דוגמה: בחלום הופיע צב חולה צועד על החול למראהו חוותה החולמת רגש קשה ומוכר לה. היא זיהתה את הרגש ואימתה אותה באמירה שזהו ספור חייה.  החלום בעצם הצביע על המצב הלא בריא בחייה. המקשיב בחר לשאול:
איך צב בריא היה מתנהג?
דרך שאלה זו יכולה הייתה החולמת להתחבר למהות הטבעית וההפוכה למה שסימל הצב בחלומה.
כאשר משהו טבעי מופיע בחלום כמשהו חולה או נגטיבי, אנו שואלים איך הבריא, הטבעי היה מרגיש…

© Copyright המרכז הישראלי להתמקדות - בלהה פרולינגר 052-2591245 עצמאות פרלשטיין 052-3944244