חרדה


כ- 5% – 10% מהאוכלוסייה סובלים מהפרעות חרדה בעוצמות שונות. הפרעות חרדה נפוצות מאוד ופוגעות גם במבוגרים וגם בילדים. בעצם, חרדה היא תגובת טבעית של הגוף, למצב לא טבעי של סכנה. חרדה אינה מחלת נפש או סימן מוקדם להתמוטטות עצבים כללית.

במצבי חרדה הגוף מגיב בתופעות שונות כמו דופק מואץ, מתח שרירים, שלשול, סחרחורת, יובש בפה, הזעה, בחילה, רפיון וחולשה ועוד. תחושות אלו יכולות להופיע ברמות שונות אצל אנשים. לכך לרוב מתווספים ביטויים פסיכולוגיים כמו: מחשבות טורדניות, מתח נפשי, עצבנות רבה, בלק אאוט, בלבול, פחד ובהלה, התנתקות מהסיטואציה ועוד.

לעיתים חרדה תופיע כתגובה לגירוי אמיתי של איום ולעיתים היא מופיעה כתגובה לגירויים ומצבים הנתפסים  ומפורשים כ"מאיימים".  לרוב חרדה פוגעת באיכות החיים של האדם כי היא גורמת להימנעות מהמצבים המעוררים אותה. חרדה פוגעת בתפקוד בחיי היומיום, ולכך עלולות להיות לה השלכות על זוגיות, חיי המשפחה, הקריירה ועל חיי החברה.

מה גורם להתפתחות חרדה?

חרדה עלולה להתפתח מגורמים שונים. לרוב נאמר שחרדה נובעת מאירועים שקרו בחיי האדם החרד והטביעו את חותמם באישיותו. אלו יכולים להיות אירועים משבריים קיצוניים או אירועי חיים מתמשכים של עומס ולחץ המבטאים סגנון חיים. גורמים פסיכולוגיים של אישיות האדם וגם גורמים פיזיולוגיים הנובעים מתורשה ותהליכים כימיים במוח יכולים להיות גם הם גורמים להתפתחות חרדה.

חרדה היא איתות של הגוף לאדם כי משהו יצא מכלל איזון והגוף אינו מסוגל להתמודד עוד עם העומס הרגשי המתגבר. לאורך זמן הגוף משדר איתותי מצוקה ואין מי שמקשיב לו ולכן החרדה באה כביטוי קיצוני יותר של הגוף לקרוא לעזרה מיידית.

טיפול בחרדה:

טיפול תרופתי ידוע ביעילותו בהתקפי חרדה, אך אינו שם קץ למקור הבעיה. טיפול תרופתי משולב בטיפול פסיכולוגי הינו היעיל ביותר.

מטרתו של הטיפול הפסיכולוגי הינה למצוא את המקור להתקפי החרדה שהינם הסימפטום והביטוי הגופני לבעיה העמוקה יותר. הטיפול הפסיכולוגי כולל שיטות להרגעת הגוף, באמצעות טכניקות לשליטה עצמית.

תהליך התמקדות המשולב בטיפול בחרדה מביא במהירות יחסית להקלה מתופעות החרדה. המטופל לומד תוך כדי טיפול מיומנויות של זיהוי ההתקף המתקרב וטכניקות להרגעת הגוף מהסממנים הקשים של החרדה. המטופל הופך להיות שותף פעיל בתהליך הטיפולי, ומוביל את המטפל בהקשבה ייחודית לתחושות הגוף הספציפיות שהוא חווה תוך כדי טיפול. המטופל לומד לזהות את הצרכים הסובייקטיביים שלו בזמן התקף ולתת מענה להם. בין המפגשים הטיפוליים המטופל לומד לטפל בעצמו ומתנסה בסיטואציות המעוררות חרדה ללא פחד.

© Copyright המרכז הישראלי להתמקדות - בלהה פרולינגר 052-2591245 עצמאות פרלשטיין 052-3944244